- Γκέτεμποργκ
- Πόλη (504.000 κάτ. το 2002) της νοτιοδυτικής Σουηδίας, πρωτεύουσα της κομητείας Γ.-Μπόχους. Βρίσκεται πάνω στον ποταμό Γκέτα, περίπου 550 χλμ. δυτικά της Στοκχόλμης. Αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας και το μεγαλύτερο λιμάνι της.
Το Γ. ιδρύθηκε το 1621 από τον βασιλιά Γουσταύο Αδόλφο, που ήθελε να διευκολύνει έτσι την έξοδο της Σουηδίας στη Βόρεια θάλασσα. Το ελώδες έδαφος της περιοχής αποξηράνθηκε σύμφωνα με το σύστημα των ολλανδικών πόλεων. Η εμπορική ανάπτυξη της πόλης ήταν εξαιρετικά γρήγορη· κατά τη διάρκεια του Ηπειρωτικού Αποκλεισμού που επέβαλε ο Ναπολέων το 1806 στις ευρωπαϊκές χώρες, το Γ. ήταν ο κυριότερες δίαυλος για τις εμπορικές σχέσεις με την Αγγλία.
Αργότερα η πόλη αναπτύχθηκε πολύ περισσότερο με το άνοιγμα της διώρυγας Γκέτα, το 1832, που συνδέει την πόλη με τη Στοκχόλμη και χρησιμοποιείται πλέον και από ποντοπόρα πλοία. Η ζωηρή κίνηση του λιμανιού, που είναι ελεύθερο από πάγους ακόμα και τον χειμώνα, σε συνδυασμό με την πλεονεκτική θέση της πόλης, κοντά στο στενό του Κατεγάτη που συνδέει δύο σημαντικές θάλασσες και βρίσκεται στο σημείο κατάληξης μεγάλων οδικών, σιδηροδρομικών και ποτάμιων συγκοινωνιών όλης της νότιας Σουηδίας, κατέστησαν το Γ. μεγάλο βιομηχανικό κέντρο. Η σημασία του, ειδικότερα, είναι μεγάλη στη σιδηροβιομηχανία, στη μεταλλομηχανική, στην υφαντουργία, στη χημική βιομηχανία, στη ναυπηγική και στη βιομηχανία τροφίμων. Ιδιαίτερα τα ναυπηγεία του είναι τα σημαντικότερα της Σουηδίας και από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Σπουδαιότατη είναι η βιομηχανία ενσφαίρων τριβέων, ενώ στο Γ. λειτουργεί επίσης η μεγαλύτερη σουηδική βιομηχανία συναρμολόγησης αυτοκινήτων, των οποίων τα τμήματα κατασκευάζονται σε διάφορες άλλες σουηδικές πόλεις. Το αεροδρόμιο του Λάντβετερ, περίπου 20 χλμ. ανατολικά της πόλης, εξυπηρετεί διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις.
Το Γ. αποτελεί σημαντικό πνευματικό κέντρο, με λαμπρά μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το ομώνυμο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1891.
Η διώρυγα στον ποταμό Γκέτα, στο Γκέτεμποργκ.
Η πλατεία Γκεταπλάτσεν με τους πίδακες του Ποσειδώνα, στο Γκέτεμποργκ, σε φωτογραφία εποχής.
Dictionary of Greek. 2013.